Аграпрамысловы комплекс

Харчовая і перапрацоўчая прамысловасць

Дата стварэння: 23.05.2024 10:54:05

Дата змены: 23.05.2024 12:44:28

Прэзідэнт Рэспублікі Беларусь А. Р. Лукашэнка ў час наведвання Тураўскага малочнага камбіната. Жыткавіцкі раён Гомельскай вобласці

Прэзідэнт Рэспублікі Беларусь А. Р. Лукашэнка ў час наведвання Тураўскага малочнага камбіната. Жыткавіцкі раён Гомельскай вобласці

Стратэгічны напрамак развіцця харчовай і перапрацоўчай прамысловасці Беларусі арыентаваны на нарошчванне вытворча-эканамічнага і канкурэнтнага патэнцыялу нацыянальных вытворцаў. Прыярытэтныя напрамкі прадугледжваюць:

  • далейшы рост прамысловай вытворчасці на аснове ўдасканалення тэхналогій, якія прымяняюцца (рэсурсазберагальных і безадходных), укаранення інавацый, зніжэння імпартаёмістасці прадукцыі;

  • стварэнне трывалай уласнай сыравіннай базы апрацоўчай прамысловасці;

  • забеспячэнне росту прадукцыйнасці працы па дабаўленай вартасці і іншых паказчыкаў эфектыўнасці ў галінах да ўзроўню ЕС і найлепшых сусветных крытэрыяў.

На ўнутраным і сусветным рынках сфарміраваўся стабільны станоўчы імідж беларускіх харчовых прадуктаў высокай якасці, вырабленых з выкарыстаннем натуральных інгрэдыентаў, ва ўмовах устойлівай сельскай гаспадаркі, з выкарыстаннем мясцовай сыравіны і найлепшых тэхналогій.

Індэкс прамысловай вытворчасці прадуктаў харчавання ў 2020 г. склаў 102,9 %, у т. л.: па перапрацоўцы і кансерваванні мяса, вытворчасці мясной і мясаўтрымальнай прадукцыі — 103,4 %, перапрацоўцы і кансерваванні рыбы — 99,1, перапрацоўцы і кансерваванні садавіны і агародніны — 103,3, вытворчасці раслінных алеяў і жывёльных маслаў і тлушчаў — 110,4, малочных прадуктаў — 106, мукамольна-крупяных прадуктаў, крухмалу і крухмальных прадуктаў — 103,9, хлебабулачных, макаронных і мучных кандытарскіх вырабаў — 95,2, іншых прадуктаў харчавання (цукру; какавы, шакаладу і цукрыстых кандытарскіх вырабаў; дзіцячага харчавання і дыетычных прадуктаў) — 98,4 % (табліца 15).

Табліца 15. Вытворчасць асобных відаў прамысловай прадукцыі ў натуральным выражэнні, 2016–2019 гг., тыс. т

Від прадукцыі

Год

Тэмп росту 2016–2019, %

2016

2017

2018

2019

Мяса і харчовыя субпрадукты

1 059,4

1 105,5

1 135,1

1 175,6

111

Каўбасныя вырабы

275,5

279,5

278,8

270,6

98,2

Паўфабрыкаты мясныя і мясаўтрымальныя (уключаючы мяса птушкі)

156,1

177,4

217,7

225,9

144,7

Рыба і морапрадукты харчовыя, уключаючы рыбныя кансервы

92

101

114,4

127,3

138,4

Масла сметанковае і пасты малочныя

117,9

120

115,2

115,8

98,2

Натуральнамалочная прадукцыя (у пераліку на малако)

1 972

2 000,8

2 027,3

1 995,5

101,2

Сыры (акрамя плаўленага)

191,4

193,4

203,2

243,9

127,4

Мука

801,6

714,8

609

542

67,6

Крухмал, акрамя мадыфікаванага

21,4

16,5

16,9

17

79,4

Макаронныя вырабы

44

41,3

39

37,8

85,9

Раслінныя алеі

149,2

169,9

385,7

417,5

279,8

Кармы гатовыя для сельскагаспадарчай жывёлы

6 307,1

6 317,4

6 180,9

6 009,4

95,3

Даныя Нацыянальнага статыстычнага камітэта Рэспублікі Беларусь.

Лінія па падрыхтоўцы бульбы да продажу на ААТ «Камбінат «Усход» Гомельскага раёна

Лінія па падрыхтоўцы бульбы да продажу на ААТ «Камбінат «Усход» Гомельскага раёна

На павышэнне ўзроўню і якасці харчавання насельніцтва рэспублікі значна ўплывае развітая вытворчасць айчынных прадуктаў дзіцячага харчавання. Аб’ём вытворчасці малака для дзіцячага харчавання ў 2019 г. склаў 30 829 т, тварагу і тварожных вырабаў — 5 681, кісламалочных прадуктаў — 29 265, мясных кансерваў — 1 578, плодаагароднінных і фруктовых кансерваў (пюрэ для дзіцячага харчавання) — 7 350, сокаў — 4 545, харчавання дзіцячага іншага (нектары, морсы і інш.) — 7 235 т.

Узровень загрузкі вытворчых магутнасцей апрацоўчых прадпрыемстваў вызначаецца даступнасцю сельскагаспадарчай сыравіны ў дастатковым аб’ёме і высокай якасці. Паказчык выкарыстання вытворчых магутнасцей дадзены ў табліцы 16.

Табліца 16. Каэфіцыент выкарыстання вытворчых магутнасцей па відах прадукцыі, 2016–2019 гг.

Найменне

Год

2016

2017

2018

2019

Мяса

71

69,9

72,6

72,1

Мяса птушкі

89

83,6

87,9

92

Каўбасныя вырабы

73,7

70,6

69,6

67,4

Кансервы мясныя

41,4

41,9

45

41,7

Рыба і морапрадукты, кансервы

38,8

44,9

48,8

51,2

Малако і вяршкі сухія (і ў іншых цвёрдых формах)

82,5

81,6

81,4

79,9

Масла сметанковае і пасты малочныя

75,6

71

69,1

70,4

Тварог і тварожныя вырабы

73,2

71,2

70,7

63,6

Натуральнамалочная прадукцыя (у пераліку на малако)

72,4

66,5

63,3

63,4

Сыры цвёрдыя (акрамя сыру плаўленага)

88,3

85,2

82

85,7

Мука

91,3

86,3

74,4

66,5

Крупы

63,5

60,3

54,4

47

Крухмал (акрамя мадыфікаванага)

43,5

34,1

65,7

68,3

Хлеб і хлебабулачныя вырабы

51,1

54,6

54,2

52,1

Мучныя кандытарскія вырабы

64,6

66,9

60,4

59,2

Вырабы макаронныя і аналагічныя вырабы мучныя

90

84,8

83,6

86

Цукар белы бураковы

98,5

99,9

99,1

99,4

Шакалад, вырабы кандытарскія з шакаладу і цукру

59,2

61,4

61,2

69,3

Харчаванне дзіцячае на малочнай аснове вадкае або пастападобнае

79,9

90,6

99,8

99,9

Кансервы для дзіцячага харчавання мясныя, мясаўтрымальныя

35,8

33,1

44,3

45,8

Кансервы для дзіцячага харчавання плодаагароднінныя і фруктовыя

71,4

80,8

70

78,9

Сокі для дзіцячага харчавання

83,3

88

61,9

57,8

Плодаагароднінныя кансервы (акрамя дзіцячага харчавання)

41,9

42,7

47,1

48,3

Сокі фруктовыя і агароднінныя (акрамя дзіцячага харчавання)

29,1

29,8

36,7

19,6

Алеі раслінныя

38,3

49,7

81,6

85,2

Даныя Нацыянальнага статыстычнага камітэта Рэспублікі Беларусь.

У 2020 г. 28,6 % арганізацый, асноўным відам дзейнасці якіх з’яўляецца прамысловая вытворчасць прадуктаў харчавання і напіткаў, ажыццяўлялі затраты на тэхналагічныя інавацыі (табліца 17). Сярод гэтай групы прадпрыемстваў 94,7 % ажыццяўляюць затраты на тэхналагічныя інавацыі, 2,6 % — арганізацыйныя і 18,4 % — маркетынгавыя; гэта структура характэрная для апрацоўчай прамысловасці эканомікі — 96,3, 7,9 і 12,1 % адпаведна.

Табліца 17. Паказчыкі інавацыйнага развіцця апрацоўчай прамысловасці па відах эканамічнай дзейнасці,
2017–‌2020 гг.

Від эканамічнай дзейнасці

Год

2017

2018

2019

2020

2017

2018

2019

2020

Удзельная вага адгружанай інавацыйнай прадукцыі ў агульным аб’ёме, %

Удзельная вага інавацыйна-актыўных арганізацый у агульнай колькасці абследаваных, %

Вытворчасць прадуктаў харчавання і напіткаў

3,5

3,1

3,7

3,7

16,5

20,5

23,2

28,6

Перапрацоўка і кансерваванне мяса і вытворчасць мясной і мясаўтрымальнай прадукцыі

2,6

2,3

3

4,5

13,7

15,1

11,8

15,7

Перапрацоўка і кансерваванне рыбы, ракападобных і малюскаў

9,7

3,4

2,6

3,2

30

33,3

42,9

28,6

Перапрацоўка і кансерваванне садавіны і агародніны

1,3

1

1

1

12,5

18,8

18,8

13,3

Вытворчасць раслінных алеяў і жывёльных маслаў і тлушчаў

1,2

2,1

1,8

1,3

14,3

12,5

12,5

22,2

Вытворчасць малочных прадуктаў

3,4

3,7

5

4,3

19,2

25,5

35,4

40,4

Вытворчасць цукру

н. д.

0,006

0,007

0,004

н. д.

75

100

75

Вытворчасць хлебабулачных, макаронных і мучных кандытарскіх вырабаў

5,5

2,9

1,5

3,4

18

18,5

13,2

32,1

Вытворчасць какавы, шакаладу і цукрыстых кандытарскіх вырабаў

15,9

15,3

14,1

12,1

28,6

57,1

50

57,1

Вытворчасць дзіцячага харчавання і дыетычных харчовых прадуктаў

14,2

12,2

9,4

6,5

66,7

66,7

66,7

66,7

Вытворчасць гатовых кармоў і кармавых дабавак для сельскагаспадарчых жывёл

0,1

1,4

0,5

0,5

9,1

6,1

14,7

20

Даныя Нацыянальнага статыстычнага камітэта Рэспублікі Беларусь.

Прадукцыя ААТ «Малочны мір» (г. Гродна) пастаўляецца за мяжу

Прадукцыя ААТ «Малочны мір» (г. Гродна) пастаўляецца за мяжу

Рагачоўскі малочнакансервавы камбінат. Гомельская вобласць

Рагачоўскі малочнакансервавы камбінат. Гомельская вобласць

Памяшканне для даспявання сыру на Бярозаўскім сыраробным камбінаце. Брэсцкая вобласць

Памяшканне для даспявання сыру на Бярозаўскім сыраробным камбінаце. Брэсцкая вобласць

Вытворчы цэх на Тураўскім малочным камбінаце. Жыткавіцкі раён Гомельскай вобласці

Вытворчы цэх на Тураўскім малочным камбінаце. Жыткавіцкі раён Гомельскай вобласці

У 2020 г. Беларусь экспартавала 148,7 тыс. т ялавічыны, 193,9 — мяса і харчовых субпрадуктаў свойскай птушкі, 234,6 — малака і вяршкоў нязгушчаных, 214,7 — малака і вяршкоў згушчаных і сухіх, 83,9 — масла сметанковага, 274,5 — сыроў і тварагу, 445,2 тыс. т цукру, што больш за ўзровень папярэдняга года на 6,1; 13,8; 8,7; 7,2; 7,2; 12,5 і 60 % адпаведна.

Захоўваецца значны ўплыў рыначнай кан’юнктуры на эфектыўнасць рэалізацыі вытворчага патэнцыялу таваравытворцаў. Рэнтабельнасць продажаў прадукцыі ў вытворчасці прадуктаў харчавання ў 2020 г. склала 8,2 %, у т. л.: у перапрацоўцы і кансерваванні мяса і вытворчасці мясной і мясаўтрымальнай прадукцыі — 6,4 %, перапрацоўцы і кансерваванні рыбы — 12,7, перапрацоўцы і кансерваванні садавіны і агародніны — 11, вытворчасці алеяў і жывёльных маслаў і тлушчаў — 16,9, малочных прадуктаў — 8, мукамольна-крупяных прадуктаў, крухмалу і крухмальных прадуктаў — 4,6, хлебабулачных, макаронных і мучных кандытарскіх вырабаў — 5,4, цукру — 10,2, какавы, шакаладу і цукрыстых кандытарскіх вырабаў — 8,6, дзіцячага харчавання і дыетычных харчовых прадуктаў — 16,3, гатовых кармоў і дабавак для сельскагаспадарчых жывёл — 5,5 %.

У Рэспубліцы Беларусь досыць шырока ўжываецца практыка фарміравання сыравінных зон аграпрамысловай вытворчасці. Аптымізацыя сыравінных зон складае аснову павышэння эфектыўнасці буракацукровага і льнянога падкомплексаў АПК. Для сыравіннай зоны характэрны больш эфектыўны ў параўнанні з кароткатэрміновым дагаворным узаемадзеяннем суб’ектаў арганізацыйна-эканамічны механізм адносін у ланцужку стварэння дабаўленай вартасці (авансаванне, удасканаленне цэнаўтварэння, планаванне вытворчасці і загрузкі магутнасцей). Згодна з Дырэктывай Прэзідэнта Рэспублікі Беларусь ад 4 сакавіка 2019 г. № 6 «Аб развіцці вёскі і павышэнні эфектыўнасці аграрнай галіны» і Указам Прэзідэнта Рэспублікі Беларусь ад 25 лютага 2020 г. № 70 «Аб развіцці аграпрамысловага комплексу Віцебскай вобласці» праводзяцца мэтанакіраваныя мерапрыемствы па фарміраванні і кіраванні развіццём сыравінных зон з арыентацыяй на ўстойлівае развіццё рэгіянальных аграпрамысловых комплексаў. Пры гэтым пад сыравіннай зонай аграпрамысловай вытворчасці разумеецца спосаб узаемадзеяння арганізацый, якія ажыццяўляюць дзейнасць па вытворчасці, перапрацоўцы сельскагаспадарчай прадукцыі, аказанні паслуг па абслугоўванні, а таксама гандлі на падставе заключаных дагавораў.

Узаемадзеянне суб’ектаў сыравіннай зоны прадугледжвае, што арганізацыі прамысловасці ажыццяўляюць фінансаванне ўстойлівага ўзнаўлення сыравіны ў выглядзе авансавання і доўгатэрміновага інвеставання арганізацый сельскай гаспадаркі, уключаючы: набыццё ўгнаенняў, сродкаў абароны раслін і кармоў, тэхнічную дапамогу, куплю племянной прадукцыі і тэхнікі, будаўніцтва вытворчых магутнасцей.

Развіццё харчовай і перапрацоўчай прамысловасці ў Рэспубліцы Беларусь вызначаецца фактарамі навакольнага асяроддзя, якія ў перспектыве будуць вызначаць фінансава-эканамічную ўстойлівасць галіны. Гэта значны ўплыў кан’юнктуры знешняга рынку на эфектыўнасць функцыянавання таваравытворцаў; павелічэнне дзяржаўнай падтрымкі ўласных таваравытворцаў і прымяненне мер абароны на экспартных рынках; ўзмацненне канкурэнцыі на сыравінных рынках з прычыны росту дэфіцыту сельскагаспадарчай прадукцыі і інгрэдыентаў высокай якасці і інш.

Цэх па вытворчасці дзіцячага харчавання на Рагачоўскім малочным камбінаце. Гомельская вобласць
Прыёмка цукровых буракоў на Жабінкаўскім цукровым заводзе. Брэсцкая вобласць
На Скідзельскім цукровым камбінаце. Гродзенскі раён
Аквакультурная гаспадарка Admiral Husso ЗАТ «ДГ-Цэнтр» наладзіла вытворчасць чорнай ікры і асятрыны. Дзяржынскі раён Мінскай вобласці
Вытворчая лінія па выпечцы пернікаў у ААТ «Берасцейскі пекар». Брэсцкая вобласці

Вытворчая лінія па выпечцы пернікаў у ААТ «Берасцейскі пекар». Брэсцкая вобласці

Вытворчасць пірожных на Мінскім хлебазаводзе № 5

Вытворчасць пірожных на Мінскім хлебазаводзе № 5

Канкурэнтнымі перавагамі айчынных таваравытворцаў з’яўляюцца:

  • высокі навукова-тэхналагічны і інавацыйны патэнцыял харчовай і перапрацоўчай прамысловасці, а таксама развіццё ўласнай індустрыі здаровага харчавання;

  • станоўчы імідж беларускіх харчовых тавараў як прадуктаў высокай якасці (натуральныя інгрэдыенты, устойлівая вытворчасць, выкарыстанне мясцовай сыравіны і інш.);

  • устойлівы ўзровень самазабеспячэння і даступнасці па большасці відаў сельскагаспадарчай сыравіны і харчавання, які адпавядае аптымальным крытэрыям харчовай бяспекі;

  • значны экспартны патэнцыял беларускай прадукцыі на рынках ЕАЭС, СНД, а таксама сістэмная работа па прадуктовай і краінавай дыверсіфікацыі рынкаў збыту і інш.

Асноўныя рызыкі зніжэння ўстойлівасці і канкурэнтаздольнасці галіны:   

  • павелічэнне долі імпартных харчовых тавараў на ўнутраным рынку, якое можа ў далейшым прывесці да скарачэння вытворчага патэнцыялу айчынных таваравытворцаў і ўзнікнення пагроз харчовай бяспецы;

  • пакупная здольнасць грашовых даходаў насельніцтва, якая не дазваляе айчынным таваравытворцам у поўнай меры рэалізаваць канкурэнтны патэнцыял прадукцыі высокай якасці на ўнутраным рынку;

  • ціск камерцыйнай палітыкі гандлёвых сетак, пры якой гандлёвая нацэнка і ўмовы паставак могуць нівеліраваць канкурэнтныя перавагі айчынных вытворцаў;

  • абмежаваныя магчымасці фінансавання маркетынгавых даследаванняў і распрацовак.

З улікам выяўленых тэндэнцый выпрацоўваецца комплекс мер і механізмаў, якія забяспечваюць нарошчванне і эфектыўную рэалізацыю канкурэнтнага патэнцыялу галін АПК.