Аграпрамысловы комплекс

Харчовая бяспека

Дата стварэння: 27.05.2024 10:02:18

Дата змены: 27.05.2024 10:32:03

Забеспячэнне харчовай бяспекі і незалежнасці з’яўляецца адным з прыярытэтаў дзяржаўнай сацыяльна-эканамічнай і аграрнай палітыкі Рэспублікі Беларусь. Харчовая бяспека вызначана як важнейшы складнік нацыянальнай бяспекі і неабходная ўмова забеспячэння высокіх жыццёвых стандартаў насельніцтва і ўмоў для гарманічнага развіцця асобы.

Харчовая бяспека лічыцца дасягнутай пры такім стане нацыянальнай эканомікі і аграпрамысловага комплексу, пры якім незалежна ад уплыву кан’юнктуры сусветных рынкаў і іншых знешніх фактараў жыхарам на ўсёй тэрыторыі гарантуецца даступнасць харчавання ў колькасці, неабходнай для актыўнага, здаровага жыцця, а таксама ствараюцца сацыяльна-эканамічныя ўмовы для падтрымання спажывання асноўных прадуктаў харчавання на рацыянальным узроўні.

Штогод Нацыянальная акадэмія навук Беларусі праводзіць маніторынг нацыянальнай харчовай бяспекі. Даследаванне ахоплівае важнейшыя сферы, уключаючы: тэндэнцыі развіцця сусветнага рынку і забеспячэння глабальнай харчовай бяспекі; каротка-, сярэдне- і доўгатэрміновыя прагнозы функцыянавання рынкаў сельскагаспадарчай прадукцыі, сыравіны і харчавання дзяржаў — членаў ЕАЭС; ацэнку патэнцыяльных пагроз на нацыянальным і рэгіянальным узроўнях і інш.

З улікам выяўленых па выніках маніторынгу тэндэнцый і фактараў адказнымі органамі дзяржаўнага кіравання выпрацоўваюцца меры па іх рэгуляванні, карэкціруюцца кірункі аграрнай і сацыяльна-эканамічнай палітыкі.

За 2015— 2020 гг. Беларусь здолела значна ўмацаваць харчовую бяспеку і цалкам забяспечвае свае патрэбы ў харчаванні, аднак дапускае на нацыянальны рынак да 15 % імпартнай прадукцыі. Аб’ём вытворчасці асноўных прадуктаў сельскай гаспадаркі на душу насельніцтва гл. у табліцы 3. Дасягнуты ўзровень ўласнай вытворчасці сельскагаспадарчай прадукцыі, сыравіны і харчавання дазваляе гарантаваць фізічную даступнасць для насельніцтва прадуктаў харчавання ў энергетычнай ацэнцы 3 200–3 300 ккал/чал. у суткі.

Інтэгральны індэкс харчовай бяспекі ў 2020 г. паводле крытэрыяў, зацверджаных пастановай Савета Міністраў Рэспублікі Беларусь ад 15 снежня 2017 г. № 962 «Аб Дактрыне нацыянальнай харчовай бяспекі Рэспублікі Беларусь да 2030 года», склаў 1,03. Такі ўзровень забяспечанасці з’яўляецца зыходным пунктам вырашэння новых задач харчовай бяспекі на 2025 г. і на перспектыву да 2030 г. (табліца 29).

Табліца 29. Інтэгральная ацэнка харчовай бяспекі Рэспублікі Беларусь з пазіцыі фізічнай даступнасці, каэфіцыент

Інтэгральны індэкс

Год

2010

2015

2016

2017

2018

2019

2020

Крытэрыі, якія дзейнічалі да 15.12.2017

Крытэрыі Дактрыны

Вытворчасці сельскагаспадарчай прадукцыі, сыравіны і харчавання

1,63

1,58

1,07

1,16

1,13

1,14

1,18

Энергетычнай каштоўнасці рацыёну

0,94

0,97

0,95

0,95

0,95

0,95

0,96

Спажывання асноўных прадуктаў

0,99

1,01

1

1

1,01

1,02

1,02

Харчовай каштоўнасці рацыёну (бялкі, тлушчы, вугляводы)

0,93

0,97

0,95

0,95

0,96

0,96

0,97

Харчовай бяспекі

1,09

1,11

0,99

1,01

1,01

1,01

1,03

Заўвага. Табліца разлічана ў адпаведнасці з крытэрыямі, вызначанымі ў Дактрыне нацыянальнай харчовай бяспекі Рэспублікі Беларусь да 2030 года паводле даных Нацыянальнага статыстычнага камітэта Рэспублікі Беларусь.

Узровень уласнай вытворчасці дастатковы для задавальнення патрэбы ўнутранага рынку рэспублікі: у малаку і малакапрадуктах — на 240,8 %, раслінным алеі — 227,3, цукры белым — 185,7, мясе і мясапрадуктах — 132,8, яйках — 128,4, бульбе — 111, агародніне — на 107,3 %.

Тым не менш у 2020 г. мелі месца і негатыўныя тэндэнцыі. У гаспадарках усіх катэгорый скараціўся валавы збор цукровых буракоў у параўнанні з 2019 г. на 18,9 %, бульбы — на 14,3 %, вытворчасць яек зменшылася на 0,5 % (табліца 30).

Табліца 30. Вытворчасць сельскагаспадарчай прадукцыі ў Рэспубліцы Беларусь і патрэба па ўзроўнях бяспекі, тыс. т

Прадукцыя

Год

Патрэба па ўзроўнях бяспекі

2020

крытычны

аптымістычны

Збожжа

8 770

6 000

9 000

Бульба

5 231,2

5 100

6 000

Агародніна

1 749,2

1 100

1 700

Плады і ягады

792,4

700

1 100

Рапс

731,3

360

600

Цукровыя буракі

4 010,9

2 410

4 970

Жывёла і птушка (забойная вага)

1 285

900

1 500

Малако

7 765

4 500

7 500

Рыба

16,8*

28

33

Яйкі, млн штук

3 495

2 000

2 900

*Ацэнка.

Заўвага. Крытычны і аптымістычны ўзроўні патрэбы вызначаны ў адпаведнасці з Дактрынай нацыянальнай харчовай бяспекі Рэспублікі Беларусь да 2030 года. У рапсе і цукровых бураках яны вызначаны на падставе патрэб у алеі раслінным і цукры белым.

Інтэгральны індэкс вытворчасці за 2015 г. склаў 1,58 (разлічаны на аснове крытычнага і аптымістычнага ўзроўняў патрэбы, вызначаных у адпаведнасці з Канцэпцыяй нацыянальнай харчовай бяспекі Рэспублікі Беларусь, без уліку параметраў вытворчасці пладоў і ягад, рыбы), у 2016 г. — 1,07, у 2017 г. — 1,16, у 2018 г. — 1,13, у 2019 г. — 1,15, у 2020 г. — 1,18.

У цэлым харчовая бяспека Рэспублікі Беларусь стабільна забяспечваецца паводле колькасных крытэрыяў. Існуюць перспектывы павышэння эфектыўнасці забеспячэння харчовай бяспекі за кошт крытэрыю фізічнай даступнасці. Разам з тым захоўваецца высокая ўдзельная вага некаторых імпартных тавараў у рознічным гандлі (садавіны і арэхаў, алею расліннага, рыбы і морапрадуктаў, круп, кандытарскіх вырабаў). Для Беларусі гэта прадукты крытычнага імпарту (табліца 31).

Табліца 31. Доля продажу харчовых тавараў айчыннай вытворчасці арганізацыямі гандлю Рэспублікі Беларусь па відах, %

Прадукцыя

Год

Адхіленне 2020 ад 2015, п. п.

2015

2016

2017

2018

2019

2020

Свежая садавіна і арэхі

13,8

10,2

8,8

9,1

8,4

7,2

—6,6

Свежая агародніна і грыбы

67,9

76,3

72

74,2

76,6

75

7,1

Мяса і мясныя прадукты

99,3

99,7

99,8

99,8

99,7

99,7

0,4

З іх:

мяса, уключаючы птушку і субпрадукты харчовыя

99,7

99,9

99,8

99,9

99,9

мясныя прадукты

99,3

99,7

99,7

99,8

99,6

99,6

0,3

Рыба, ракападобныя і малюскі

57,9

45

41,7

42,7

45,7

46,2

—11,7

З іх:

рыба і прадукты з яе

44,6

41,2

42,2

45,5

46

кансервы і прэсервы

з рыбы, ікра і яе

замяняльнікі

67,8

70,6

71,2

69,8

67,7

70,3

2,5

Цукрыстыя кандытарскія

вырабы

73,1

64,3

61,9

58,2

50,6

48,1

—28

Сыры

87,4

95

95,1

94,8

92,6

92,3

4,9

Алеі раслінныя

25,8

22,9

19,7

14,6

12

12,5

—13,3

Яйкі

99,8

100

100

100

100

100

0,2

Крупы

56,7

48,3

45,3

41,5

40,6

41,4

—15,3

Мука

96

96,9

93,5

88,5

85,7

89,8

—6,2

Макаронныя вырабы

64,6

67,2

65,2

66,9

64,2

62,6

—2

Харчовыя тавары ў цэлым

82,2

81,6

80,8

79,6

77,5

77,1

—5,1

Даныя Нацыянальнага статыстычнага камітэта Рэспублікі Беларусь.

Адной з прыкмет эфектыўнага функцыянавання харчовага рынку з’яўляецца задавальненне патрэб насельніцтва ў прадуктах харчавання па якасці і асартыменце. У адпаведнасці з Дактрынай узровень дасягнення рацыянальных норм спажывання харчовых прадуктаў на душу насельніцтва выступае важнейшым мэтавым індыкатарам узроўню і якасці харчавання насельніцтва. Аднак у рэспубліцы захоўваецца дыферэнцыяцыя насельніцтва па ўзроўні даходаў, што абумоўлівае і яго расслаенне па ўзроўні харчавання і спажывання прадуктаў.

Узровень спажывання асноўных прадуктаў харчавання не абмежаваны рэсурсамі ўнутранага рынку, хоць рацыён застаецца незбалансаваным. На чалавека ў год (у разліку балансавым метадам) у 2019 г. спажывалася 97 кг мяса і мясапрадуктаў, 246 — малака і малакапрадуктаў, 12,6 — рыбы, 152 — агародніны і бахчавых, 97 кг садавіны і ягад, 264 штукі яек (табліца 32). У структуры рацыёну захоўваецца лішак высокакаларыйных прадуктаў, такіх як цукар і алей, пры недахопе спажывання малака, рыбы, хлебапрадуктаў.

Табліца 32. Спажыванне асноўных прадуктаў харчавання ў разліку на душу насельніцтва, кг

Прадукты

Год

2015

2016

2017

2018

2019

2020*

Мяса і мясапрадукты

90

92

93

94

97

99

Малако і малакапрадукты

250

247

253

246

246

248

Яйкі і яйкапрадукты, штук

280

264

260

259

264

265

Рыба і рыбапрадукты

13,2

12,3

12,6

12,8

12,6

12,2

Алей раслінны

18,5

18,3

18,1

18

17,5

17,5

Цукар

42,3

38,1

36,8

38,6

39,5

38,5

Хлебапрадукты

86

82

81

80

76

78

Бульба і бульбапрадукты

170

171

172

170

175

173

Агародніна, бахчавыя і прадукты іх перапрацоўкі

145

146

153

150

152

154

Садавіна, ягады і прадукты іх перапрацоўкі

79

90

89

82

97

98

*Ацэнка.

Даныя Нацыянальнага статыстычнага камітэта Рэспублікі Беларусь.

Ацэнка ўзроўню даступнасці спажывання асноўных прадуктаў харчавання ў хатніх гаспадарках паказала некаторыя станоўчыя адхіленні ў якасным складніку рацыёну. Так, у 2020 г. у параўнанні з 2019 г. павысілася даступнасць спажывання малака, мяса, яек, агародніны і садавіны.

Спажыванне прадуктаў адрозніваецца і паводле катэгорый хатніх гаспадарак з розным складам. У параўнанні з 2019 г. адзначаецца павелічэнне спажывання мяса і мясапрадуктаў у сем’ях без дзяцей на 2 кг у разліку на аднаго чалавека ў год, у сем’ях пенсіянераў — на 3 кг, у сем’ях з дзецьмі — на 4 кг, малака і малакапрадуктаў — на 5, 5 і 6 кг адпаведна, яек — на 6, 8 і 4 штукі адпаведна, садавіны і ягад — на 1 кг ва ўсіх указаных катэгорыях.

Хатнія гаспадаркі з дзецьмі па-ранейшаму з’яўляюцца найбольш уразлівай групай насельніцтва з пункту гледжання ўплыву пагроз харчовай бяспекі. У сем’ях з трыма і больш дзецьмі ў параўнанні з сем’ямі, якія маюць адно дзіця, спажываюць на 26,2 % менш малака і малакапрадуктаў, на 24,2 — агародніны і бахчавых, на 24,1 — яек, на 22,4 — садавіны і ягад, на 20 — рыбы і рыбапрадуктаў, на 19,8 % — мяса і мясапрадуктаў. Пры гэтым спажыванне бульбы на 14,2 % вышэй.

Дыферэнцыяцыя эканамічнай даступнасці ў большай ступені праяўляецца праз адрозненні спажывецкіх расходаў у розных груп насельніцтва. У сярэднім за месяц на прадукты харчавання, уключаючы харчаванне па-за домам, у 2020 г. адна хатняя гаспадарка Рэспублікі Беларусь расходавала 39,1 % усіх спажывецкіх выдаткаў, што на 0,4 п. п. вышэй за ўзровень 2019 г. Значэнне паказчыка штогод перавышае дапушчальную Дактрынай велічыню (35 %). У 2020 г. адхіленне індыкатара склала 4,1 п. п., у т. л. у гарадах і пасёлках гарадскога тыпу — 4 п. п., сельскай мясцовасці — 4,3 п. п. Недастатковая эканамічная даступнасць прадуктаў пакуль з’яўляецца стрымальным фактарам удасканальвання рацыёну і павышэння культуры харчавання насельніцтва (табліца 33).

Табліца 33. Індыкатары эканамічнай даступнасці харчавання

Індыкатар

Дапушчальнае значэнне

Год

Адхіленне ад дапушчальнага значэння ў 2020, п. п.

2016

2017

2018

2019

2020

Доля выдаткаў на прадукты харчавання ў структуры спажывецкіх выдаткаў хатніх гаспадарак, %

Не больш за 35

41,5

40,7

38,9

38,7

39,1

+4,1

З іх:

41,2

40,5

38,7

38,4

39

+4

у гарадах і пасёлках гарадскога тыпу

сельскай мясцовасці

43

41,2

39,6

39,6

39,3

+4,3

Рэальныя наяўныя грашовыя даходы насельніцтва, % да папярэдняга года

Не менш за 102,2

93,1

102,8

107,9

106,1

104,6

+2,4

Доля насельніцтва з узроўнем сярэднедушавых наяўных рэсурсаў ніжэй за бюджэт пражытачнага мінімуму ў агульнай колькасці, %

Не больш за 5,5

5,7

5,9

5,6

5

4,8

+0,7

З іх:

4,2

4,6

4,4

4

3,7

−2

у гарадах і пасёлках гарадскога тыпу

у сельскай мясцовасці

Не больш за 8

10

9,8

9,3

8

8,1

+0,1

Узровень зарэгістраванага беспрацоўя, % да колькасці эканамічна актыўнага насельніцтва

Не больш за 2

0,8

0,5

0,3

0,2

0,2

−1,8

Даныя Нацыянальнага статыстычнага камітэта Рэспублікі Беларусь.

Задачы ў галіне забеспячэння харчовай бяспекі і ўстойлівага развіцця сельскай гаспадаркі на перспектыву патрабуюць прынцыпова новых рашэнняў. Ставіцца задача павышэння эканамічнай даступнасці прадуктаў, насычэння ўнутранага рынку айчыннымі таварамі высокай якасці, паляпшэння харчовага забеспячэння сельскіх тэрыторый.